Na zakończenie realizacji projektu Szlak Kultury Wołoskiej w dniach 2-4 października 2018 roku Województwo Podkarpackie zorganizowało objazd studyjny dla dziennikarzy.
Celem study tour było zapoznanie dziennikarzy z ideą projektu oraz zaprezentowanie podkarpackiego odcinka Szlaku Kultury Wołoskiej. Dla uczestników zorganizowano spotkania z przedstawicielem sanockiego oddziału Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz, który przedstawił informacje nt. pasterstwa na Podkarpaciu, a ceniony w regionie kulturoznawca Robert Bańkosz zaprezentował dziedzictwo wołoskiej kultury materialnej i duchowej wśród Bojków, Łemków oraz innych grup górali karpackich. Podczas trzydniowego pobytu przedstawiciele mediów zwiedzili podkarpackie gospodarstwa ekologiczne (gospodarstwo ekologiczne „FIGA” z Mszany, gospodarstwo „Przedbieszczady” w Wisłoku Wielkim, gospodarstwo ekoagroturystyczne OHANADAL w Osławicy, gospodarstwie „Bieszczadzka Koza” w Smolniku) oraz bacówki („U Franosa” w Osławicy, bacówka Caryńskie, bacówka rodziny Obrochtów), gdzie wraz z bacami i juhasami mogli uczestniczyć w wytwarzaniu wyrobów serowarskich. Mogli również spróbować swoich sił w przygotowywaniu posiłków kuchni karpackiej pod czujnym okiem pana Krzysztofa Antoniszaka – przewodnika beskidzkiego, regionalisty, kucharza i znawcy kuchni bojkowskiej, łemkowskiej oraz innych grup etnograficznych zamieszkujących Karpaty, autora książek poświęconych kuchni regionu. Ponadto w ramach programu uczestnicy zwiedzili Zagrodę Żubra, Bieszczadzką Szkołę Rzemiosła w Uhercach Mineralnych, zabytkową bojkowską cerkiew z 1791 roku wpisaną na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO oraz wzięli udział w pieszym przejściu szlakiem dawnych pasterzy wołoskich i bojkowskich przez Połoninę Caryńską do Berehów Górnych.
Opracowała: Agata Sarna